Dulcinea's stories @ Word Press 7:17 PM

Since saya guner Press Press skang, so, sy nak update my stories kat Word Press, senang nak upload guner Press Press saya.

My new blog :

https://dulcineaterritory.wordpress.com

Chow...

World cup fever 6:02 PM

Saya masih dalam mode merai kemenangan Germany terhadap Australia di mana salah satu gol yg disumbat oleh Germany adalah hasil tandukan hero bola yg di adore dari dulu, Miroslav Klose. Sapa mamat ni? Yer la , Klose ni pemain Bundesliga, kalo main dalam kelab inggeris ker, liga sepanyol ker, mgkn lebey terkenal kot. Ala, Bayern Munich ok what, main kat champions league. Masuk semi final OK baru2 ni. 3 gol lagik diperlukan utk challenge Ronaldo's record for WC gol.. Yeahhhh u can do it, Klose !!

Hurmm, nama pon pmpn kan, kiter tgk bola, bukan nak tgk sangat skill hebat players pon, the first thing yg nak tgk, ader player hensem tak. Tu la saya dan kawan2 saya buat masa world cup 1998. Masa tu, minat Japan sebab ader golkeeper yg comel yg bernama Yoshikatsu Kawaguchi. Tak diluperkan Hidetoshi Nakata, player Asian yang agak stylo tatkala itu. Tp masa tu Japan kalah teruk la..... :-(

Demam terus melanda tahun 2002. It begun when i watched Germany lawan Saudi Arabia. Waktu tu mesti ramai igt lagik, Germany bantai Arab 8-0. 5 gol drpd jaringan tu adalah drpd Klose. Wahhhhhh... serius hot tgk Klose masa tuuu.. Lps game tu, memang terus sokong germany. Hes demn hot. Ye la... Umur pon baru 24 tahun. Baru setahun jadik international player, But that year , Germany kalah kat Brazil masa final. Hurmmm, Brazil kan memang kuat masa tu.. So what do i expect ? Tak diluperkan Oliver kahn (keeper yg pendek, tp kira powerr arr gak masa tu..).. Ekekeke...

Euro 2004? x layan, mgkn sebab tadek source nak tgk. Germany kalah first round.. *sigh*

Hurmmm... World cup 2006. kat mana ? kat Germany laaaa... Tp tahun ni tahun last Oliver kahn main ngn Germany. Yer la kan, dah tua, so, kasik orang muda plak ehhhh jaga gol. Tp tak best la kan sebab tak dapat bawak team gi final pak cik ni. Masa ni ader abang ballack, borowsi, podolski, schweinsteiger tp tak sure plak philip lahm dah main ker belum mase ni.. 3rd place n play at your own place. Hurmmm... ok la tuuu.. tp mcm nasib jer la dapat 3rd place. klose pon ader main tp tak menyengat sangat laaa..

World cup tahun ni? hurmmm.. still sokong germany, abg ballack tadek plak sebab injured. klose, podolski, lahm still main bersama2 ngn generasi baru yg agak2 muda belia.. memang la si loew ni nak carik pelapis baru. xkan 4 thn akan datang nak soh klose ngn ballack main? dah agak kerepot bagi mereka2 itu. hahahhaha.. lagik satu, sokong england sebab ader lampard. yg lain ? layan jer la ehhh..

akhir kata, pemain2 germany, siler tolong klose supaya beliau dpt score more goals for the next games.. ;-)

Sarapan pagi ini 9:31 AM

Setelah percubaan minggu lepas tak menjadik langsung, hari ni saya telah membuat percubaan sekali lagik, percubaan membuat cucur bawang dan ikan bilis.

Result cucur bawang & ikan bilis last week:
Hancur barai, tak melekat langsung, tiada rupa cekodok.
Rasa : Sedap la jugak
Kemungkinan : terlalu byk ingredients, kurang tepong dan terlebih air

Result hari ni:
Bentuk ada
Rasa : boleh la tahan

So, percubaan hari ni menjadik.. Hoyeahhhhhhh ;-)

Pagi dikejutkan dengan bunyi meriam yang mengganas 8:02 AM

Agak-agak bunyi meriam kat Msia ni sebab apa eh? Bukan mcm kat Tebing Gaza di mana orang Palestine terpaksa lari sembunyikan diri takut diserang dek tentera rejim Zionis. Hari ni, Agong's birthday. So ader celebration meraikan ulang tahun kelahiran Yang di Pertuan Agong.

Soklan cepu cemas from one of my colleagues (A) to another co worker (B). Siapa nama Agong sekarang. Jawapan tak ley blah drpd B kepada A ; Sultan Azlan Shah! Memang fail la subject current issue B ni. Agak2 kalo tny siapa Perdana Menteri Malaysia, mesti B jawab, Mahathir Muhammad.

Im proud of myself as i know what is my Agong's name : Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Kepada tuanku, semoga panjang umur!!

When I lost my wallet.. 6:44 PM

I am not sure if I need to "mandi bunga" to remove all the "bala" or this is only a "dugaan" from God.

It happened on Arny's wedding at her house.

What if I brought along my wallet? What if I locked the bride's room? What if I kept the handbag in the cupboard?

I dont want to put all the blame to the demn thief. I know it also happened because of my carelessness. I need to be extra careful next time.

I lost my:
- IC
- Driving license
- ATM card
- Credit card
- ING card
- ExxonMobil card
- Sogo, Bonus link card
- My picture
- Business cards
- Laundry receipt
- Car lock key
- and of course.. a wallet

The go-to-hell thief has already used my credit card at the nearest petrol station near to Arny's house. Smart enough to use the pump in which cctv cant really see the car.

Haih.... (*sigh).. i really need to mandi bunga..

go to SPA, maybe ? hahaha

Konfiden... then.. tawakal jer laaaaaaaa ;-p~ 1:20 PM

Hari ni tak keje.. So macam2 jugak la plan nak buat and most of the plans dah buat. Apa yg belum buat? Basuh baju.. Takper.. jap lagik buat la..

Baru balek dari Sogo. I drove gi Sogo.. mcm tak cayer jer kan.. Yer.. memang kalo ikut naluri emak kat rumah kat temerloh tu, mcm tak caya jer anak beliau bawak keter kat tgh2 KL tu.Bukti? SMS kerap kali di hantar utk melaporkan keadaan, kereta dah selamat parking ker, parking mcm mana, dah selamat smpai ker..

Since hari ni cuti, memang saja bawak kete tengah2 KL, igtkan kereta sket, byk keter wehhh, berdebor sangat la tapi spt yg di remind oleh 3 orang advisor cum trainer yg terdiri daripada ayah, anol dan alep, termasuk advisor yg boley la dikatakan bertauliah, puan emak di kampung, sy memang sentiasa berhati2 dan alert terutama encik2 motor yg suker cilok di mana ruang2 yg ada..

wellll... ni bukan kali pertama bawak kete kat KL hokkayyy... semalam ngn kelmarin pon bawak gak gi keje tapi tak la mencabar sangat sebab tak byk keter.. tp balek rumah banyak keter esp kat jalan tun razak.. igt susah sangat nak bawak kete masa keter banyak.. tp biler bawak 2-3 hari ni. boley laa.. tak la menggerunkan sangat ponnnn.. lgpon masa chinese new year dulu, i bawak kereta dr KL smpai ayer kerohhhh... POONNN banyak keterrr...

yang menggerun kan nak parking... parking kat rumah ni kene buat bay parking... ooo serius.. nyesal tak blaja masa kat rumah.. parallel reverse parking tu still tak apply lagik. takperla.. i blaja slow2.. hurmmm... since tak leh nak praktikkan kat sini, i blaja kat youtube jer laaa... berguna hokkkayyyyy..... very useful.. i like...

i nak tido la sat... tgh2 ari ni rugi plak kalo tak tidooo... nanti i sambung la balek... pasal citer lain... tatata.....

Saya ter"Persona".. 1:38 AM

Saya excited bile saya dah sampai target saya utk memiliki sebuah kereta sebelum mencecah 26 tahun. Tapi saya rasa kelakar bila saya beli kereta tapi saya masih tak terer bawak kereta.

Hey... orang lain dah lama beli kereta, kenapa baru nak beli kereta? x per la.. lantak orang lain laa.. diorang punye duit, diorang rasa diorang perlu beli kereta dulu.. so.. go ahead laaaa beli kereta dulu.. kereta is what i want.. not what i need.. takdek kereta pon i leh survive! lgpon i byk drebar, drebar monorel ? drebar taxi? drebar bus?? i still need them even thou i own my own car now! and i will always need them.. ;-) (...haih teringat plak drebar monorel yg comel lagi cute semalam..)

Gambar dari bahagian atas, baru lepas kene lap..


"Kenapa Persona ? Persona kan besar.. seswai utk yg berfamili.. utk anak dara, beli MyVi jer dah la... beli jer la keter kecik.. eee first time dgr orang tak suker myvi..".. respons2 orang bila saya bgtau saya prefer Persona to MyVi..

CCN 7712... i likeeeee...


It is not sumthing like jatuh cinta pandang pertama... Bila saya tengok persona for the first time, saya pon mcm typical malaysian yg lain.. "Ala Proton..." Stat bila saya terpersona? Owh semuanyer bermula apabila saya tumpang kereta one of my colleagues.. She is a girl, driving Persona, she looked so comfortable driving the car with the wide area. Cool jer tgh2 traffic yg quite heavy. and yg paling best, she drove fast and steady giler masa tgh amik corner side.. i cant see this cool thing when a woman did the same thing in MyVi(even avanza? kelisa? wira? tp jgn la bandingkan kereta mahal yang lain).. lain orang, lain perasaan nyer.. frm that moment, i started to notice persona.. its kewl babeh..

walaupon dah beli persona, i still have the typical malaysian punyer thinking "Ala.. proton" tu.. so, i tau2 jer la kalo dah own national car. awal2 dah buat hal.. tempat minyak, alarm and hon are not functioning.. bodoh piang betul la proton ni.. tp disebabkan dah suke punyer pasal.. tutup sebelah mata jer la bende2 bodoh nyer problem tu.. luckily rosak bersebab.. lantak2 laa.. awal2 rosak, still ader warranty..

owhhh saya masih belum menjawab kenapa saya prefer persona to myvi.

1. persona ada bontot ala2 vios lama yg sangat saya kagumi. tak dpt vios, persona pon OK. sy tak suke montot myvi

2. persona besar. berbaloi saya amik persona yg harga tak sebanyak mana dengan myvi

3. walaupon persona tu kereta saya, saya masih nak kereta tu jadik kereta famili saya. walaupon saya tak kawen lagik, saya ada mak, ayah dan adik2 saya. kalau lah saya nak bawak famili saya, saya rasa persona sangat selesa utk mengangkut mereka dan luggage mereka2 kemana2. (naluri saya tepat, ia telah pon diaplikasikan sekarang..), malah mak saya jugak terus teruja bila tengok bonet kereta saya sangat besar, maka beliau boleh jadikan kereta saya sebagai pengangkutan kedua utk pindah barang.. ayah saya pon teruja jugak bila bawak n tengok persona saya dan beliau tak sangka persona pon bukan calang2 kereta (tipikal malaysian.. hohoho)

4. saya tau, saya beli kereta supaya senang saya balek kampung. so, saya rasa, kalo bawak persona mesti lebey selesa sedikit laaa...

lain orang lain pendapat nyer.. i bought bukan suka2.. i did research.. not just simply buy.. i dah pernah naik both myvi and persona and i can feel the different.. so.. apa2 nak jadik ngn persona saya tu nanti.. bior jer ler.. yg penting i will never forget "ala proton" thinking and ensure physically and mentally and financially preparation.